Ķīmija parfimērijā PDF Drukāt E-pasts
Autors Administrator   
Pirmdiena, 14 janvāris 2008 22:50
AddThis Social Bookmark Button

Kosmētikas līdzekļi tiek gatavoti no daudzām dažādām, pamatā ķīmiski sintezētām, vielām. Daudzu šo vielu ietekme uz cilvēku veselību un vidi nav pilnībā pārbaudīta. Tās var izraisīt dažādas nepatīkamas blakusparādības. Likumdošanas paredz, ka ražotāji patērētājus informē, par kosmētikas produktu sastāvā esošajām ķīmiskajām vielām. Taču tas patērētājos ir radījis vē3l lielāku apjumumu, jo retu kurš spēj saprast šo vielu nozīmi un iespējamās ietekmes. Šeit aprakstīti dažas no populārākajām kosmētikā izmantotajām vielām.

 

Alfa hidroksiskābes (alpha-hydroxy acid - AHA)

Nolūks: darbojas kā ķīmiski mizotāji un noloba daļu no ādas ārējā slāņa, liekot tai izskatīties tumšākai.

Ietekme: var veicināt ādas jutību pret gaismu (ultravioleto starojumu).

Ieguve: parasti iegūst no pārtikas produktiem, piemēram, cukurniedres.

 

Kokamīdpropilbetaīns (cocamidopropyl betaine)

Nolūks: sabiezināt šampūnu un palielināt putu daudzumu.

Ietekme uz veselību: dermatīts, matu sausums un skalpa kairinājuma iekaisumi.

 

Nātrija hlorīds jeb sāls (sodium chloride)

Nolūks: palielināt viskozitāti un likt produktam izskatīties biezākam un bagātīgākam.

 

Diazolidinilurīnviela (diazolidinyl urea)

Nolūks: antibakteriāls preparāts.

Sekas:

  • atbrīvo formaldehīdu (skatīt DMDM hidantoīnu zemāk);
  • acu un ādas kairinātājs.

 

Benzoskābe (benzoic acid)

Nolūks: konservants un šķīdinātājs.

Ietekme uz veselību:

  • satur kancerogēnos fermentu gredzenus un toluolu, kurus arī uzskata par hormonu noārdītājiem un iedzimtu defektu izraisītājiem;
  • kairina elpceļus;
  • kairina acis un ādu.

 

KRĀSVIELAS CI 17200, CI 15510, CI 60730, CI 42053

Nolūks: piešķirt kosmētikas līdzekļiem tādu krāsu kā augiem, no kuriem tie it kā iegūti.

Ietekme uz veselību: šīs ir tikai četras no simtiem sintētisko naftas produktu krāsvielām, kuru sertifikācija ir nezināma un pretrunīga. Lielākā daļa krāsvielu, kuras izmanto kosmētikā, vēl nav pārbaudītas, un to nekaitīgums nav ne izpētīts, ne pierādīts.

 

DMDM hidantoīns (DMDM hydantoin)

Nolūks: antibakteriāls līdzeklis.

Ietekme uz veselību:

  • laboratorijas pārbaudēs atklāts, ka tas izraisa plaušu vēzi un DNS (dezoksiribonukleīnskābes) bojājumus;
  • satur 17,7% formaldehīda, kas ir kairinošs un kancerogēns un 20% gadījumu izraisa toksisku reakciju.

 

Kokosriekstu taukskābes monoetanolamīds (Cocamide MEA)

Nolūks: liek šampūnam putoties, kas savādāk nebūtu iespējams.

Ietekme uz veselību:

  • laboratorijas izmēģinājumos dzīvniekiem izraisa vēzi. Satur monoetanolamīnu, kas reaģē ar nātrija lauret/laurilsulfātu, un veidojas kancerogēnie nitroamīni.

 

Tetranātrija etilēndiamīna tetraacetāts (tetrasodium EDTA)

Nolūks: saista netīrumus un veicina attīrīšanu.

Lietošana: iekļauts mazgāšanas līdzekļos, lauksaimniecības ķīmiskajos aerosolos un farmācijas produktos.

Ietekme uz veselību:

  • slikti bioloģiski sadalās, tādēļ, tikko nonāk vidē, tas šķīdina smagos metālus un veicina to iekļaušanos barības ķēdē. Smagie metāli ir toksiski un nelabvēlīgi ietekmē uzvedību, fizioloģiskās sistēmas un spēju mācīties;
  • kairina acis un ādu.

Nātrija lauret/laurilsulfāts (sodium laureth/lauryl sulfate (SLES/SLS))

Nolūks: atdala no matiem taukus un liek šampūnam izplesties un ļoti ātri iekļūt ādā.

Lietošana:

atrodams 90% no visiem šampūniem un daudzos citos veselības un skaistumkopšanas līdzekļos, īpaši ķermeņa krēmos un zobu pastās. SLS nedrīkst lietot burbuļvannās, jo tam ir nelabvēlīga ietekme uz ādas aizsargslāni un tas izraisa izsitumus un infekcijas. Tas atrodams arī rūpnieciskajos tīrītājos. Laboratoriju klīniskajos izmēģinājumos SLS tiek izmantots kā kairinošs līdzeklis, lai testētu ārstniecisko līdzekļu efektivitāti.

Ietekme uz veselību: caur asinsvadiem SLS/SLES koncentrējas sirdī, aknās, smadzenēs un acīs. Tas paliek audos ilgu laiku un var izraisīt šādas sekas:

  • vēzi – SLS/SLES reaģē ar citām ķīmiskām vielām, veidojot vēzi izraisošus nitroamīnus un dioksīnu;
  • endokrīnsistēmas darbības traucējumus – SLS/SLES var imitēt hormonu darbību un sagraut ar to saistītos mehānismus, kas kontrolē organisma funkcijas, ir zināms, ka tas imitē estrogēnu darbību un traucē reproduktīvās sistēmas darbību un seksuālo attīstību;
  • acu bojājumus – acu šūnas īpaši ātri absorbē SLS (caur matu saknēm, ne tiešu acs kontaktu); tas kavē to darbību un attīstību – īpaši bērniem;
  • matu izkrišanu – SLS ir diezgan kodīgs līdzeklis, kas posta matu folikulas;
  • paaugstinātu ādas jutību – SLS bojā ādas aizsargspēju pret kaitīgām vielām, vairojot alerģiskas reakcijas;
  • sausu ādu – SLS kodīguma dēļ aizsarglipīdi tiek noplēsti no ādas virsmas, un samazinās ādas spēja saglabāt mitrumu.

 

Propilēnglikols (propylene glycol)

Nolūks: saglabāt kosmētikā mitrumu un padarīt to «zīdainu».

Lietošana: propilēnglikols ir naftas produkts, ko izmanto kā galveno sastāvdaļu bremžu šķidrumā un antifrīzā, kā arī veselības un skaistumkopšanas produktos, tādos kā bērnu krēmi un skropstu tušas.

Ietekme uz veselību

Lai gan ASV Pārtikas un zāļu administrācija (FDA) ir klasificējusi propilēnglikolu kā «drošu», tas atzīts par neirotoksīnu. Pētījumos ar dzīvniekiem tas izraisa dermatītu, aknu anomālijas un nieru bojājumus. Tas kavē šūnu augšanu un var kairināt ādu.

Pēdējās izmaiņas: Piektdiena, 03 februāris 2012 22:27